Sejarah Pembuatan Kismis

>> Sunday, February 7, 2010



Teknik pengeringan kismis ditemui secara tidak sengaja. Dapat dibayangkan bahawa nenek moyang kita menemui cara pengeringan anggur ini apabila buah anggur jatuh ke tanah, dan terjemur kering lalu mereka yang menemukannya manis selepas memakannya. Bukti menunjukkan bahawa kismis dihasilkan oleh orang Mesir sejak 2000 SM. Kismis secara khusus telah disebutkan dalam tulisan-tulisan kuno dan itu menunjukkan bahawa mereka digunakan untuk makan, mengubati penyakit, dan bahkan membayar cukai.









Selama berkurun-kurun, pembuatan wain telah menjadi perusahaan yang penting. Namun begitu , sebilangan kecil anggur-anggur ini selalu dijadikan kismis. Sejak akhir 1800-an, mubaligh Sepanyol memperkenalkan wain ke Amerika Syarikat. Banyak daripada kebun-kebun anggur telah ditubuhkan oleh mubaligh di California masih kekal hingga ke hari ini. Pada awalnya, hasil kebun-kebun anggur digunakan untuk membuat wain, namun pada tahun 1873 ketika mereka menemukan kebun anggur mereka boleh membuat keuntungan lebih cepat dengan membuat kismis, maka industri kismis lahir.










Sumber
wikianswer

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Artikel dikeluarkan untuk tujuan pengetahuan am, pendidikan dan hiburan semata-mata. Sesetengah gambar dan info yang digunakan di sini diperolehi daripada internet
dan dipercayai 'public domain'. Kami akan nyatakan sumber dari mana artikel ini diambil. Jika ada gambar dan info yang melanggar mana-mana hakcipta, sila maklumkan kepada kami dan gambar tersebut akan di-remove serta merta. Laman ini adalah ini adalah bebas dari unsur prejudis dan sentimen keagamaan, politik, perkauman,
dan kelucahan. Jika ada, maklumkan kepada kami untuk tindakan serta merta. Sekian, Terima Kasih.

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP