Minat

>> Sunday, February 20, 2011


Minat kita adalah sentiasa berubah-ubah. Akan ada jangka hayatnya untuk sesuatu minat itu kerana pasti timbul dalam diri kita untuk mencuba sesuatu yang baru. Apabila anda minat sesuatu itu, tiada apa yang dapat menghalang anda. Mungkin anda terfikir mengapa orang yang minat memancing sanggup menunggu berjam-jam untuk mendapat ikan dan menggunakan pelbagai cara untuk mendapatkan ikan. Mengapa tidak beli sahaja di pasar. Tidaklah membazir masa yang amat berharga itu. Begitu juga dengan orang yang meminati burung. Apa yang menarik sangat dengan suara burung itu sehingga dipertandingkan malah burung-burung yang bersuara merdu itu dijual dengan harga beribu-ribu ringgit. Benarlah kata orang, hanya orang yang ahli dalam bidang akan tahu nikmat dalam bidangnya. Dalam pada kita memenuhi minat kita janganlah terlalu melampaui batas sehingga lupa diri .
Dihiaskan (dan dijadikan indah) kepada manusia: kesukaan kepada benda-benda yang diingini nafsu, iaitu perempuan-perempuan dan anak-pinak; harta benda yang banyak bertimbun-timbun, dari emas dan perak; kuda peliharaan yang bertanda lagi terlatih; dan binatang-binatang ternak serta kebun-kebun tanaman. Semuanya itu ialah kesenangan hidup di dunia. Dan (ingatlah), pada sisi Allah ada tempat kembali yang sebaik-baiknya (iaitu Syurga)

Jadi cubalah barukan minat anda, pasti akan ada orang yang akan sama minat dengan anda dan dari minat yang sama inilah anda boleh memulakan persahabatan. Timbulkanlah minat juga dalam belajar, bekerja dan dalam apapun. Yang penting, ia dilakukan dengan bersemangat dan membawa kegembiraan kepada kita.0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Artikel dikeluarkan untuk tujuan pengetahuan am, pendidikan dan hiburan semata-mata. Sesetengah gambar dan info yang digunakan di sini diperolehi daripada internet
dan dipercayai 'public domain'. Kami akan nyatakan sumber dari mana artikel ini diambil. Jika ada gambar dan info yang melanggar mana-mana hakcipta, sila maklumkan kepada kami dan gambar tersebut akan di-remove serta merta. Laman ini adalah ini adalah bebas dari unsur prejudis dan sentimen keagamaan, politik, perkauman,
dan kelucahan. Jika ada, maklumkan kepada kami untuk tindakan serta merta. Sekian, Terima Kasih.

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP