Manusia terkaya di Malaysia 2009

>> Friday, September 11, 2009

Raja Gula, Tan Sri Robert Kuok - manusia terkaya di Malaysia

Majalah Fortune Malaysia baru-baru ini telah menamakan Tan Sri Robert Kuok sebagai manusia terkaya di Malaysia dengan kekayaan berjumlah RM26.6 billion. Walau bagaimanapun, jumlah kekayaan beliau telah merosot sebanyak RM31.5 billion daripada RM58.1 yang dicatatkan pada tahun lepas.

Mengekori rapat ialah pemilik Astro dan Maxis, T. Ananda Krishnan dengan kekayaan berjumlah RM20.1 billion. Patut la bil astro naik tiap2 tahun, rupa-rupanya nak jadi orng yang paling kaya no 1...

Orang melayu yang terkaya ialah Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary dari Yayasan Albukhary dengan kekayaan berjumlah RM3.2 billion.


Manakala wanita terkaya ialah Puan Sri Lee Kim Hua, balu kepada pengasas Genting, Tan Sri Lim Goh Tong dengan kekayaan berjumlah RM3.5 billion.


Berikut ialah senarai 10 manusia terkaya di Malaysia;




Tan Sri Robert Kuok - (RM26.6 billion)
Tan Sri Robert Kuok Hock Nien (RM 26.6 billion)
Kerry Group



T. Ananda Krishnan - (RM20.1 billion)
Tan Sri Tatparanandam Ananda Krishnan (RM 20.1 billion)
Maxis Communication Berhad and Astro All Asia Networks Plc


Tan Sri Teh Hong Piow - (RM8.15 billion)
Tan Sri Teh Hong Piow (RM 8.15 billion)
Public Bank Berhad



Tan Sri Lee Shin Cheng - (RM7.4 billion)
Tan Sri Lee Shin Cheng (RM 7.4 billion)
IOI Group



Tan Sri Quek Leng Chan - (RM4.5 billion)
Tan Sri Lee Shin Cheng (RM 7.4 billion)
IOI Group




Puan Sri Lee Kim Hua - (RM3.5 billion)
Puan Sri Lee Kim Hua (RM 3.5 billion)
Genting Group




Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary - (RM3.2 billion)
Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary (RM 3.2 billion)
Albukhary Foundation



Tan Sri Vincent Tan - (RM1.8 billion)
Tan Sri Vincent Tan Chee Yioun (RM 1.8 billion)
Berjaya Corporation Berhad



Tan Sri Tiong Hiew King - (RM1.6 billion)
Tan Sri Tiong Hiew King (RM 1.6 billion)
Rimbunan Hijau Group


Tan Sri Azman Hashim (RM 1.4 billion)
Amcorp Group Berhad


P/s Orng yang paling miskin takde list pon..
Manusia sekarang ni hanya menilai seseorang dari sudut kebendaan..


2 comments:

PeDang TumPul September 13, 2009 at 1:37 PM  

naseb baik kan, ade jgk melayu dalam list ni...

syazwan safwan September 19, 2009 at 10:27 PM  

Ha'ah..sebenarnya orang melayu pun otak berniaga jugak..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Artikel dikeluarkan untuk tujuan pengetahuan am, pendidikan dan hiburan semata-mata. Sesetengah gambar dan info yang digunakan di sini diperolehi daripada internet
dan dipercayai 'public domain'. Kami akan nyatakan sumber dari mana artikel ini diambil. Jika ada gambar dan info yang melanggar mana-mana hakcipta, sila maklumkan kepada kami dan gambar tersebut akan di-remove serta merta. Laman ini adalah ini adalah bebas dari unsur prejudis dan sentimen keagamaan, politik, perkauman,
dan kelucahan. Jika ada, maklumkan kepada kami untuk tindakan serta merta. Sekian, Terima Kasih.

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP