Tokoh Kidal yang Terkenal

>> Friday, October 23, 2009

Menjadi orang kidal bererti menjadi golongan minoriti diantara majoriti orang bertangan kanan yang jumlahnya berkali-kali ganda lebih banyak. Tapi siapa kata golongan minor tidak boleh menyamai yang majoriti, baru-baru ini majalah TIME mengeluarkan daftar 10 orang kidal yang paling top di dunia.



1. Barrack Obama - Presiden Amerika Syarikat.


2. Bill Gates - Orang paling kaya di dunia versi Forbes.


3. Oprah Winfrey - Wanita paling kaya di dunia.


4. Babe Ruth - Pemain baseball legenda dengan 714 homerun.



5. Napoleon Bonaparte - Jeneral perang legenda dari Perancis.


6. Leonardo da Vinci - Seniman era rennaisance paling genius.


7. Marie Curie - Peneliti atom penerima hadiah nobel.




8. Aristoteles - Ahli falsafah era Yunani kuno.




9. Ned Flanders - Salah satu tokoh dalam siri animasi "The Simpsons".


10. Jimi Hendrix - Gitaris legenda dunia.

Memang kita harus mengakui bahawa orang bertangan kidal biasanyanya mempunyai kebijaksaan yang lebih tinggi dari yang bertangan kanan. Selain 10 orang dalam daftar diatas, tokoh-tokoh terkenal lainnya yang juga bertangan kidal diantaranya Michelangelo (seniman), Raphael (seniman), Albert Einstein (saintis), Frederick Nietzsche (ahli falsafah), Sir Isaac Newton (saintis), Brad Pitt (pelakon), Angelina Jolie (pelakon), dan tokoh-tokoh lainnya.

Persolannya adalah kenapa orang-orang kidal ini biasanya begitu cemerlang? Menurut kajian dan penelitian National Bureau of Economic Research, orang-orang kidal terbiasa berfikir secara lateral(luar kotak), dimana mereka selalu kreatif dalam mengeluarkan idea-idea yang biasanya belum diekspolarasi oleh orang normal. Orang kidal juga biasanya memikirkan idea-idea yang ekstrim dibandingkan orang normal. Itulah kenapa orang-orang kidal kebanyakan memiliki kebijaksanaan lebih tinggi dari orang biasa.

Sumber:Dipetik dari TIME.com

http://www.time.com/time/specials/packages/article/0,28804,1916052_1916054_1915945,00.html

5 comments:

Finaz October 23, 2009 at 10:06 AM  

aisey...bijak ke? hehehe mula lah nak terasa perasan hihi

syazwan safwan October 23, 2009 at 11:52 AM  

Kak finaz ni kidal jugak la..
otak bisness akak ni kan..

ayisy December 4, 2009 at 8:47 PM  

Salam bro. Ahhhkkk! Aku kidal. Tapi kenapa tak sekaya Bill Gate. Hak3!

yaya January 27, 2011 at 11:03 AM  

aku pun kidal .. aku pun muda ,,tpi x trtua sma an marie curie .. huahuauha ...

yaya January 27, 2011 at 11:04 AM  

x ku twuk tek barrack obama ya kidal jwk .. o tedahh

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Artikel dikeluarkan untuk tujuan pengetahuan am, pendidikan dan hiburan semata-mata. Sesetengah gambar dan info yang digunakan di sini diperolehi daripada internet
dan dipercayai 'public domain'. Kami akan nyatakan sumber dari mana artikel ini diambil. Jika ada gambar dan info yang melanggar mana-mana hakcipta, sila maklumkan kepada kami dan gambar tersebut akan di-remove serta merta. Laman ini adalah ini adalah bebas dari unsur prejudis dan sentimen keagamaan, politik, perkauman,
dan kelucahan. Jika ada, maklumkan kepada kami untuk tindakan serta merta. Sekian, Terima Kasih.

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP