Jasad Mustapha Kamal Attaturk tidak diterima bumi

>> Monday, August 17, 2009


Selepas kejatuhan Empayar Islam Uthmaniah di Turki dan perpecahan wilayah2 jajahan empayar ini, masyarakat Islam Turki tercari2 pemimpin wibawa yang mampu membangunkan kembali negara dan masyarakatnya ke arah kemajuan dan keagungan. malangnya, masyarakat mereka terjerumus dalam kehancuran kekal apabila pemerintahan akhirnya diketuai oleh seoarang manusia yang hancur pegangan akidah dan nilai2 sosial suci Islam..

Antara syarat yang dikenakan oleh Mustapha Kamal Attaturk (bekas PM Turki)

1. Membolehkan perempuan memakai tudung dengan syarat pakai skirt.2. Membolehkan lelaki memakai seluar panjang dengan syarat pakai talileher dan topi(sesuaidengan kehendak barat).3. Menyuruh wanita dan lelaki menari di khalayak ramai. Beliau sendiripernah menari dengan

seorang wanita di satu parti umum yang pertama diAnkara.


4. Beliau pernah menegaskan bahawa "negara tidak akan maju kalau rakyatnyatidak cenderung

kepada pakaian moden."5. Menggalakkan minum arak secara terbuka.6. Mengarahkan Al-Quran dicetak dalam bahasa Turki.7. Menukar azan ke dalam bahasa Turki. Bahasa Turki sendiri diubah denganmembuang unsur-

unsur Arab dan Parsi.


8. Mengambil arkitek- arkitek dari luar negara untuk memodenkan

Turki.Hakikatnya merekadiarah mengukir patung-patung dan tugu-tugunya diseluruh

bandar Turki.9. Satu ucapan beliau di bandar Belikesir di mana beliau denganterang-terangannya mengatakan

bahawa agama harus dipisahkan dengan urusanharian dan perlu dihapuskan untukkemajuan.


10. Agama Islam juga di buang sebagai Agama Rasmi negara.


11. Menyerang Islam secara terbuka dan terang-terangan.


12. Menggubal undang-undang perkahwinan berdaftar berdasarkanundang-undang barat.


13. Menukar Masjid Ayasophia kepada muzium, ada sesetengah masjiddijadikan gereja.


14. Menutup masjid serta melarang dari bersembahyang berjemaah.


15. Menghapuskan Kementerian Wakaf dan membiarkan anak-anak yatim dan fakir miskin.


16. Membatalkan undang-undang waris, faraid secara islam.


17. Menghapus penggunaan kalendar Islam dan menukarkan huruf Arab kepadahuruf Latin.


18. Mengganggap dirinya tuhan sama seperti firaun. Berlaku peristiwaapabila salah seorang

askarnya ditanya "siapa tuhan dan di mana tuhan >tinggal?" oleh kerana takut, askar

tersebut menjawab 'Kamal Atartuk adalahtuhan" beliau tersenyum dan bangga dengan

jawapan yang diberikan oleh askar itu.


Kematian Kamal Atartuk Yang Menyeksakan

Di saat kematiannya, Allah telah datangkan beberapa penyakit kepada beliau sehingga beliau rasa terseksa dan tak dapat menanggung seksaan dan azab yang Allah berikan di dunia. Antaranya ialah :


1. Didatangkan penyakit kulit hingga ke kaki dimana beliau merasagatal-gatal seluruh badan.


2. Sakit jantung.


3. Penyakit darah tinggi.


4. Panas sepanjang masa, tidak pernah merasa sejuk sehingga terpaksadiarahkan kepada bomba untuk menyiram rumahnya 24 jam.Pembantu-pembantuny a juga diarahkan untuk meletak ketulan-ketulan ais didalam selimut untuk menyejukkan beliau.Maha suci Allah, buat macam mana pun rasa panas tak hilang-hilang.


Olehkerana tidak tahan dengan kepanasan yang ditanggung, beliau menjeritsehingga seluruh istana mendengar jeritan itu. Oleh kerana tidak tahanmendengar jeritan, mereka-mereka yang bertanggung jawab telah menghantarbeliau ke tengah lautan dan diletakkan dalam bot dengan harapan beliauakan merasa sejuk.Allah itu Maha Besar, panasnya tak jugak hilang!


Pada 26 september 1938,beliau pengsan selama 48 jam disebabkan terlalu panas dan sedar selepasitu tetapi beliau hilang ingatan.Pada 9 November 1938, beliau pengsan sekali lagi selama 36 jam danakhirnya meninggal dunia. Sewaktu beliau meninggal, tidak seorang pun yangmemandi, mengkafan dan menyembahyangkan mayat beliau.


Mayatnya diawetkan selama 9 hari 9 malam, sehingga adik perempuan beliaudatang meminta ulama-ulama Turki memandikan, mengkafankan danmenyembahyangkannya . Tidak cukup dari itu, Allah tunjukkan lagi balasanazab ketika mayatnya di bawa ke tanah perkuburan. Bila mayatnya hendakditanam, tanah tidak menerimanya (tak dapat nak bayangkan bagaimana tanahtidak menerimanya) .

Disebabkan putus asa, mayatnya diawetkan sekali lagi dan dimasukkan kedalam muzium yang diberi nama EtnaGrafi (kalau tak silap dengar) selama 15tahun sehingga tahun 1953). Selepas 15 tahun mayatnya hendak ditanamsemula, tapi Allah Maha Agung, bumi sekali lagi tak menerimanya. Habisikhtiar, mayatnya dibawa pula ke satu bukit ditanam dalam satu binaanmarmar beratnya 44 tan. Mayatnya ditanam di celah-celah batu marmar. Apayang menyedihkan, ulama-ulama sezaman dengan Kamal Atartuk telahmengatakan bahawa "jangan kata bumi Turki, seluruh bumi Allah ini tidakmenerima Kamal Atartuk!"
2 comments:

nurullee January 18, 2011 at 5:41 PM  

ya allah..teruknyer...seram la bc kisah die nih..nape la buat undg2 plek cmtu kan...hurmm..

Anonymous,  April 23, 2011 at 5:55 AM  

nice story..
thnks sbb share. teruk betol dye nie..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Artikel dikeluarkan untuk tujuan pengetahuan am, pendidikan dan hiburan semata-mata. Sesetengah gambar dan info yang digunakan di sini diperolehi daripada internet
dan dipercayai 'public domain'. Kami akan nyatakan sumber dari mana artikel ini diambil. Jika ada gambar dan info yang melanggar mana-mana hakcipta, sila maklumkan kepada kami dan gambar tersebut akan di-remove serta merta. Laman ini adalah ini adalah bebas dari unsur prejudis dan sentimen keagamaan, politik, perkauman,
dan kelucahan. Jika ada, maklumkan kepada kami untuk tindakan serta merta. Sekian, Terima Kasih.

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP