Memori kartun & Cerita2 Hero

>> Wednesday, August 26, 2009

Dalam kartun, terdapat unsur-unsur yang boleh dijadikan iktibar dan pengajaran untuk kanak-kanak. kartun boleh mempengaruhi minda kanak-kanak untuk mengikut dan dijadikan panduan dalam melakukan sesuatu perkara.

Kartun juga turut menceritakan tentang sesuatu perkara yang lucu, lawak dan jenaka yang dapat menghiburkan hati kanak-kanak. Kartun juga merupakan media yang mudah mendapat rangsangan kerana berjaya mencuit hati penonton berada di luar logik akal sendiri.

Masa zaman aku kecik2 aritu banyak sangat tengok kartun..
Sebab tu belajar dalam negara je ni..kalu tak dah belaja kat luar negara..hehe

Kartun tempatan macam Usop sontorian, Anak2 Sidek..(masih ada diulang tayang kan)
Kartun luar macam doraemon,(ada lagi kat TV7), dragon ball, Tomatoman, Sailormon, Cardcaptor sakura,
Kalau power rangers tu ade macam2 jenis..



Power Rangers





ni Jetman



Tomatoman
Tomatoman ni suka main 'koma'..sebatang kayu yang diikat satu bola kayu..bola tu kene dimasukkan dalam lubang..Ada pak sedara aku balik dari jepon beli bende ni..senang je nak main ni..pak sedara aku beli yang macam no 4 tu...






Cyber Cop

cyber cop ni aku ingat lagi..barang2 dia macam baju, pistol, motor ade kat mane2..kat taman, bawah jambatan, kat pokok pon ade..tapi memang stail





Dash Yankuro

Setiap kereta ni ada nama2 sendiri macam horizon, burning sun, Emperor..dan lain2..
Kereta yang aku ada mase kecik takde kat sini...kereta tu warna ungu..name ape ek..aku lupe dah..Paling best main kereta ni kat longkang sebab takde litar..sanggup beli enjin kecik tu sampai RM60-RM80..paling top mase tu enjin tamiya..bateri mesti guna bateri charge...baru power kereta..


Dragon Ball



Kartun yang paling amat best sekali ialah dragon ball ni la...yang lain memang tak boleh lawan..
Mesti ramai yang minat ni..


Doraemon

Anak-Anak Sidek

Ayat yang tak boleh dilupakan..wak sakawi yang cakap...'sabar Sidek'...dengan nada Jawa


Ultraman

Ultraman ni ramai adik beradik..sepupu sepapat...siap ada ayah ngan mak lagi...suka tengok ultraman ni bila dia melawat antara satu sama lain untuk lawan rasaksa..



Cardcaptor Sakura & Sailormoon



ni pon layan jugak ke..macam pompuan...tak kire la yang penting best!

8 comments:

nur adilin August 27, 2009 at 7:03 AM  

waahhhhh!!!
tringat lak zaman kecik2 dlu suke sgt tgk kartun2 nie...tp ehem2...skang tmpang tgk gak bile adk duk tgk...hehee...;p

syazwan safwan August 27, 2009 at 10:28 AM  

Skarang ni mesti layan upin dan ipin kan...

MIRAE SENSEI August 27, 2009 at 10:25 PM  

cayalah..suke kartun walaupun sampai skrg..hihi=p

syazwan safwan August 28, 2009 at 10:10 AM  

Kartun mane yang paling diminati?

MIRAE SENSEI August 28, 2009 at 1:43 PM  

dulu ari ahad je msti tggu sailormoon pastu dragon ball..
malam plak shinchan,doraemon..
skrg mstila upin ipin ngan ben10^^

syazwan safwan September 1, 2009 at 8:45 AM  

upin dan ipin best jugak..
Ben10...kurang kenal la..
2 dua ni generasi kartun baru kan...

Pisyek January 23, 2010 at 6:11 PM  

dah lame x nmpk gambar cybercorp...

mase kecik2 dlu slalu tgk..

hehe.. =)

//salam ziarah dari pisyek.com

azura abdullah July 1, 2010 at 11:46 AM  

cter sailormon 2 pemes msa sya darjah 6..ada sorg mber ni dipgl sailormon coz rambut die panjang mcm sailormon 2..hihi (_ _ ")

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Artikel dikeluarkan untuk tujuan pengetahuan am, pendidikan dan hiburan semata-mata. Sesetengah gambar dan info yang digunakan di sini diperolehi daripada internet
dan dipercayai 'public domain'. Kami akan nyatakan sumber dari mana artikel ini diambil. Jika ada gambar dan info yang melanggar mana-mana hakcipta, sila maklumkan kepada kami dan gambar tersebut akan di-remove serta merta. Laman ini adalah ini adalah bebas dari unsur prejudis dan sentimen keagamaan, politik, perkauman,
dan kelucahan. Jika ada, maklumkan kepada kami untuk tindakan serta merta. Sekian, Terima Kasih.

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP