Lukisan di Nazca, Peru

>> Saturday, August 22, 2009


Pada permukaan sebuah dataran batuan kering dan panas seluas lebih kurang 520 km2 di Nazca, bahagian sebelah barat daya Peru, diantara Pegunungan Andes dan pantai Peru, terdapat penemuan arkeologi menakjubkan dan misteri. iaitu format-format buatan berukuran raksasa yang membentuk berbagai gambar tertentu.

Untuk melihat dengan jelas keseluruhan sebuah gambar saja perlu dilihat dari ketinggian / angkasa dan kemudian baru akan nampak bentuk-bentuk seperti berbagai pola garis dan spiral geometris, bunga, seekor kera, laba-laba, burung, biawak dan lain-lain. Dibuat dengan goresan-goresan yang rapi dan presisi tinggi di atas permukaan padang atau batuan. Sebuah pola garis ada yang panjangnya mencapai 65 km.

Gambar-gambar raksasa ini pertama kali diketahui ketika sebuah penerbangan komersial mulai melintas di atas padang Nazca pada tahun 1920-an. Pilot dan penumpang pesawat tersebut melaporkan adanya bentuk garis pendaratan pesawat primitif pada tanah di bawah mereka.


Hingga kini, para pengkaji belum dapat mengetahui tentang siapa yang membuat, mengapa / untuk apa dibuat dan bila waktu pembuatannya.

1 comments:

nur adilin September 5, 2009 at 10:07 AM  

waahhh...
cam xcaye jek lau de yg wt mende2 nie kn?
byk btol misteri zaman2 dlu yg xtercapai akal kta nk pk...

*tringin nk g sna n tgk sndri...huhuu

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Artikel dikeluarkan untuk tujuan pengetahuan am, pendidikan dan hiburan semata-mata. Sesetengah gambar dan info yang digunakan di sini diperolehi daripada internet
dan dipercayai 'public domain'. Kami akan nyatakan sumber dari mana artikel ini diambil. Jika ada gambar dan info yang melanggar mana-mana hakcipta, sila maklumkan kepada kami dan gambar tersebut akan di-remove serta merta. Laman ini adalah ini adalah bebas dari unsur prejudis dan sentimen keagamaan, politik, perkauman,
dan kelucahan. Jika ada, maklumkan kepada kami untuk tindakan serta merta. Sekian, Terima Kasih.

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP