Daun Terbesar

>> Tuesday, December 15, 2009


Teratai Royal dan Teratai Santa Cruz



Bunga Teratai, Victoria amazonica (or V. regia), hidup di sepanjang the Sungai Amazon dan British Guiana (utara Amerika Selatan) , ialah 'daun terbesar' yang terapung sebesar 3 hingga 6 kaki . (0.9 to 1.8 m) lebar, dari 2 hingga 4 inci. (5 hingga 10 cm) tinggi, dan mengeluarkan bunga berwarna merah.











P/s : Juga dipanggil water platter.










5 comments:

Finaz December 15, 2009 at 11:59 AM  

hehe dah boleh jadi mcm dulang lak..

syazwan safwan December 15, 2009 at 11:44 PM  

Kalau tumbuh kat M'sia ni boleh buat makan nasi ramai2..macam makan dalam talam..

sha December 16, 2009 at 12:00 AM  

sure its great to admire the natures wonder...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Artikel dikeluarkan untuk tujuan pengetahuan am, pendidikan dan hiburan semata-mata. Sesetengah gambar dan info yang digunakan di sini diperolehi daripada internet
dan dipercayai 'public domain'. Kami akan nyatakan sumber dari mana artikel ini diambil. Jika ada gambar dan info yang melanggar mana-mana hakcipta, sila maklumkan kepada kami dan gambar tersebut akan di-remove serta merta. Laman ini adalah ini adalah bebas dari unsur prejudis dan sentimen keagamaan, politik, perkauman,
dan kelucahan. Jika ada, maklumkan kepada kami untuk tindakan serta merta. Sekian, Terima Kasih.

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP