Persamaan Manusia dan Kangaroo

>> Saturday, December 19, 2009


Adakah anda tahu bagaimana Kanggaru mendapatkan nama?


Sebuah mitos menyebutkan bahawa ketika peneroka Eropah pertama kali melihat haiwan melompat aneh ini mereka bertanya kepada orang asli apakah nama binatang itu. Dia menjawab "Kanggaru" yang bererti "Aku tidak mengerti" soalan anda. Para peneroka menganggap ini adalah nama binatang. Dan itulah bagaimana Kanggaru mendapat namanya.


Kacang Pea

Ketika lahir anak kanggaru sangat kecil, sebesar kacang pea. Setelah lahir , anak kangaroo ini akan mencari jalan ke poket ibunya untuk meneruskan tumbesaran tahap kedua di sana. Ia biasanya akan tinggal di dalam poket selama sekitar sembilan bulan sebelum mula meninggalkan beg. Ia diberi makan oleh ibunya hingga mencapai 18 bulan.


Kangaroo menyusu dalam kantung ibunya

Kangaroo adalah haiwan spesis marsupial seperti Koala, Opposum (kalau nk tahu cari dalam google image), dan tasmania merupakan contoh mamalia berkantung yang membawa anak-anak mereka di poket-poket khusus.





Bayi Kanggaru secara naluri mencari jalan ke poket ibu untuk terus membesar, kajian telah menunjukkan bahawa bayi manusia boleh juga mendapat manfaat dalam tumbesaran jika mereka dibawa dalam dukungan (sama seperti kangaroo dan marsupial lain).















Sumber,
http://pupsikstudio.blogspot.com/2009/10/kangaroo-giving-birth.html

12 comments:

sha December 19, 2009 at 8:16 PM  

emm..segala puji bagi NYA..

SERACURLYLA December 19, 2009 at 9:01 PM  

memang ajaib...

gud infomation..

maiyah December 20, 2009 at 12:05 AM  

mmg menarik.. tgk anaknya menyusu tu.. kecik je

SeNjA December 20, 2009 at 12:06 AM  

selamat malam teman :)

mksh sudah mampir...kangaroo...jadi inget kerabatku yg tinggal di australia

Hamizah December 20, 2009 at 5:12 AM  

ooo begitu rupanya, biasa tgk dr luar poket je..xsangka anaknya kecik..

Jalani hidup apa adanya December 20, 2009 at 7:51 PM  

menarik infonya tunguinfo yang lainya

syazwan safwan December 20, 2009 at 11:13 PM  

mula2 sy ingatkan kanggaru melahirkan anak dalam kantungnya..
tu yg cari maklumat tu..
rupanya lain..

ahsfantasy24 December 21, 2009 at 8:39 AM  

wah..bru tw yg awk gna gmba skema gak tu, hehe..=)

subhanallah,.,,
sy tringin nk dok lam poket kngroo,hihihi..^^

syazwan safwan December 21, 2009 at 1:12 PM  

hehe..gamba je yang skema..tuan dia x skema pon..

Yang berat lebih dari 50 kg x boleh..nanti koyak poket dia..hehe

Taib Razak December 21, 2009 at 1:38 PM  

Subhanallah...

Huiyyo!!! Baru hari ni tengok anak kanggaroo tu kecik cenonet je...

Bagus2...banyak lagi benda yg saya 'kanggaru'(tak tahu...hehehe)

Budak Hostel December 21, 2009 at 3:04 PM  

whoaahhh!!

ingatkan anak kanggaro lahir mmg da besar2 tu, pastu masuk poket..

rupanya kecik ea...

dekbo@nurul August 27, 2010 at 10:24 PM  

anak kanggaroo ni lahir then akan ke kantung ibu dengan berpaut pade bulu2 ibu..hanye yang mampu sampai ke kantung je boleh idup kerana anak kangaroo bergantung pada susu ibu tuk hidup..-rasenye camnilah sbb penah tengok kat national geographic-

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Artikel dikeluarkan untuk tujuan pengetahuan am, pendidikan dan hiburan semata-mata. Sesetengah gambar dan info yang digunakan di sini diperolehi daripada internet
dan dipercayai 'public domain'. Kami akan nyatakan sumber dari mana artikel ini diambil. Jika ada gambar dan info yang melanggar mana-mana hakcipta, sila maklumkan kepada kami dan gambar tersebut akan di-remove serta merta. Laman ini adalah ini adalah bebas dari unsur prejudis dan sentimen keagamaan, politik, perkauman,
dan kelucahan. Jika ada, maklumkan kepada kami untuk tindakan serta merta. Sekian, Terima Kasih.

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP