Seni Bina Islam di Granada, Sepanyol

>> Thursday, December 24, 20091. Alhambra bermaksud "Istana Merah" adalah sebuah masjid, istana dan kompleks kota silam kerajaan Moor Granada, di selatan Sepanyol (dikenali sebagai Al-Andalus apabila kotanya dibina), berada di atas bukit teres di tenggara sempadan di bandaraya Granada. Ini adalah tempat tinggal raja-raja Muslim Granada dan mahkamah mereka, tetapi sekarang dijadikan muzium yang mempamerkan kecantikan gaya seni bina Islam.2. Alcazar (Sepanyol "Alcázares reales " atau "Royal Alcazars ") adalah sebuah istana kerajaan di Seville, Sepanyol. Pada awalnya merupakan sebuah kubu Moor.
3. Giralda adalah menara loceng Katedral Seville di Seville, Sepanyol, ia merupakan salah satu gereja terbesar di dunia dan contoh terbaik pembinaan, jenis gaya seni bina Gothic dan Baroque.

Menaranya adalah bekas minaret Almohad yang, ketika dibina, adalah menara tertinggi di dunia pada ketinggian 97.5 m (320 kaki). Ia adalah salah satu tanda terpenting di bandar zaman pertengahan. Menara tersebut, adalah minaret silam daripada masjid Almohad di Seville, dibina dalam beberapa bahagian berbeza dari beberapa budaya.

4. Torre del Oro (Bahasa Sepanyol untuk "Menara Emas") adalah sebuah menara pengawal tentera yang dibina di Seville, Sepanyol oleh bangsa Barbar semasa pemerintahan Dinasti Almohad untuk mengawal Sevilla.


5. Mezquita (bahasa Sepanyol untuk "masjid"), adalah pada suatu waktu dahulu merupakan masjid terbesar di dunia di Córdoba, Sepanyol dan sekarang diubah menjadi sebuah katedral Katolik Rom.
Sumber,
Lagi maklumat di,

http://ms.wikipedia.org/wiki/Alhambra
http://ms.wikipedia.org/wiki/Mezquita
http://ms.wikipedia.org/wiki/Torre del Oro
http://ms.wikipedia.org/wiki/Giralda
http://en.wikipedia.org/wiki/Reales_Alcazares

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Artikel dikeluarkan untuk tujuan pengetahuan am, pendidikan dan hiburan semata-mata. Sesetengah gambar dan info yang digunakan di sini diperolehi daripada internet
dan dipercayai 'public domain'. Kami akan nyatakan sumber dari mana artikel ini diambil. Jika ada gambar dan info yang melanggar mana-mana hakcipta, sila maklumkan kepada kami dan gambar tersebut akan di-remove serta merta. Laman ini adalah ini adalah bebas dari unsur prejudis dan sentimen keagamaan, politik, perkauman,
dan kelucahan. Jika ada, maklumkan kepada kami untuk tindakan serta merta. Sekian, Terima Kasih.

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP