Ketulan Emas Terbesar pernah ditemui di Dunia

>> Wednesday, December 23, 2009

The Beyers and Holtermann Nugget




Ditemui di Hill End, New South Wales, Australia pada 1872, "Holtermann Nugget" dikenali sebagai ketulan tunggal terbesar emas yang pernah ditemui di dunia, berukuran panjang 1,5 meter dan beratnya hampir 290 kg.

Beyers dan Holtermann merupakan rakan kongsi dalam operasi perlombongan yang disebut 'Star of Hope Mine Hill' sekitar 275 km barat laut Sydney. Beyers merupakan pemegang saham dalam projek sementara Holtermann adalah pengurus lombong.







Ketulan Emas Terbesar lain yang terkenal


"The Welcome Stranger"




"The Hand of Faith"









Sumber,

www.the-metal-detective.com/gold-nuggets.html

6 comments:

SuFy December 23, 2009 at 2:26 PM  

wah..teringin memiliki emas tu...kaya!!!hehe

Alimaz-Kembara Terasing December 23, 2009 at 2:59 PM  

salam...ish3.....kalau la org islam yg jumpa kan ker baguih...

ahsfantasy24 December 23, 2009 at 8:08 PM  

bile la sy nk jmpe
mas gtu gak...hehe

syazwan safwan December 24, 2009 at 3:29 PM  

kat Malaysia x jumpa yg sebesar ni..
banyak lombong emas terkenal macam kt pahang..lubuk mandi, trg (kt rumah sy) , mmersing, sabah..Dll..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Artikel dikeluarkan untuk tujuan pengetahuan am, pendidikan dan hiburan semata-mata. Sesetengah gambar dan info yang digunakan di sini diperolehi daripada internet
dan dipercayai 'public domain'. Kami akan nyatakan sumber dari mana artikel ini diambil. Jika ada gambar dan info yang melanggar mana-mana hakcipta, sila maklumkan kepada kami dan gambar tersebut akan di-remove serta merta. Laman ini adalah ini adalah bebas dari unsur prejudis dan sentimen keagamaan, politik, perkauman,
dan kelucahan. Jika ada, maklumkan kepada kami untuk tindakan serta merta. Sekian, Terima Kasih.

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP